Què ens presenta la iniciativa ‘Kit Digital’?
Una de les condicions que estableix la iniciativa Kit Digital, és que tant els portals web com els e-commerce siguin accessibles, és a dir, que compleixin els criteris mínims d’accessibilitat. El Kit Digital estableix que s’apliqui la norma UNE-EN 301549:2022 en cadascun dels llocs que es desenvolupin per tenir portals amb un nivell d’accessibilitat de AA, com a mínim.
Cal esmentar que la manera de justificar l’accessibilitat dels projectes de Kit Digital és mitjançant un Informe de Revisió d’Accessibilitat. Aquest es troba disponible a l’Observatori d’Accessibilitat, és una plantilla Excel en la qual hauràs d’anotar el resultat obtingut de cadascun dels criteris de la norma revisada (un total de 49).
La plantilla ha d’estar correctament emplenada ja que serà la que s’utilitzarà en la justificació del projecte i on el resultat de l’anàlisi de l’accessibilitat web o e-commerce indicarà la situació de compliment i la puntuació obtinguda (de 0 a 10).
Guia de justificació per acreditar el compliment de la Accessibilitat
Si desitja visualitzar les guies i plantilles per emplenar la justificació i com acreditar el compliment de l’accessibilitat WCAG 2.1, us recomanem accedir al següent enllaç:
Però, quins són aquests criteris d'accessibilitat?
Doncs bé, aquests criteris estan definits a la norma UNE-EN 301549:2022, que al seu torn està basada en les normes d’accessibilitat globals WCAG 2.1.
El que ens estableix la norma UNE-EN, és cadascun dels requisits que s’han d’avaluar i complir (un total de 49 criteris), i que afecta tant les pàgines web, aplicacions i botigues en línia.
En aquest cas, el que estableix Kit Digital a nivell d’accessibilitat, és que s’apliqui la norma UNE-EN 301549:2022 en cadascuna de les webs i e-commerce que desenvolupem, per obtenir portals amb un nivell d’accessibilitat d’almenys AA. Tanmateix, no estableixen quin grau (o puntuació) mínima s’ha d’assolir, tenint en compte que si apliquem aquesta norma, podem obtenir 3 possibles resultats:
- No conforme: això indicaria que la nostra web o e-commerce no és accessible.
- Parcialment conforme: això indicaria que la nostra web és accessible a nivell A o AA (segons la puntuació obtinguda del 0 al 10).
- Totalment conforme: això indicaria que la nostra web o e-commerce és totalment accessible per a un nivell AA i amb una puntuació màxima de 10.
Per experiència, sabem que aconseguir que una web o un e-commerce obtinguin un resultat «Totalment conforme» és complicat i en molts casos, fins i tot impossible, per les pròpies configuracions dels sistemes en què estan basades les webs i e-commerce (CMS). Per això, podem entendre que el resultat d’aplicar la norma s’ha de centrar almenys en aconseguir un «parcialment conforme» amb almenys una puntuació que superi els 8 punts sobre 10.
Finalment, com puc justificar l'accessibilitat del meu portal web?
Els informes de revisió d’accessibilitat (IRA) són un document que avalua el nivell d’accessibilitat d’un lloc web o aplicació mòbil.
El seu objectiu és identificar les barreres que impedeixen l’accés a persones amb discapacitats i proporcionar recomanacions per corregir els problemes detectats.
Per realitzar un Informe de revisió d’accessibilitat (IRA), s’han de realitzar proves manuals i automàtiques per avaluar l’accessibilitat d’un lloc web o aplicació mòbil. Aquestes proves han de seguir les pautes d’accessibilitat establertes en les directrius WCAG (Web Content Accessibility Guidelines).
L’IRA ha d’incloure una descripció detallada de les proves realitzades, els resultats obtinguts, i les recomanacions per millorar l’accessibilitat del lloc web o aplicació mòbil.
És important que l’informe sigui clar i concís, perquè els desenvolupadors puguin entendre els problemes i prendre mesures per solucionar-los.
Podeu descarregar la plantilla aquí:
(actualitzat 15 gener 2023)
L'eina automàtica d'IA, que dona suport al compliment de la Normativa Europea d'Accessibilitat.
Contacte
Si omples el formulari, ens posarem en contacte amb tu al més aviat possible. També pots contactar amb nosaltres via correu electrònic a hola@tuwebaccesible.es o trucar-nos a qualsevol d’aquests dos telèfons.
Més serveis
Institució pública
Metodologia oficial del W3C/WAI, que inclou la revisió automàtica i manual de les pàgines. Diagnòstic i generació d’informe d’objectius i necessitats. Més detalls.Més informació sobre les institucions públiques
Auditoria
Metodologia oficial del W3C/WAI, que inclou la revisió automàtica i manual de les pàgines. Diagnòstic i generació d’informe d’objectius i necessitats. Més detalls.Més informació sobre les auditories
Disseny web
Servei complet de disseny i desenvolupament de pàgines web accessibles i responsive, on l’experiència d’usuari vincula un disseny d’interfície atractiu. Més detalls.Més informació sobre el disseny web