El Reial decret 1112, oficialment conegut com RD 1112/2018, és una normativa essencial dins el marc legal espanyol que estableix requisits d’accessibilitat per als llocs web i aplicacions mòbils del sector públic. Amb l’objectiu de garantir que totes les persones, incloses aquelles amb discapacitat, tinguin accés a la informació i serveis en línia, el Reial decret 1112/18 juga un paper crucial en la inclusió digital.
Contenidos
ToggleIntroducció
En l’era digital actual, l’accés a la informació i serveis en línia és més crucial que mai. El Reial decret 1112/2018 es va establir per assegurar que ningú quedi enrere en aquest avanç tecnològic, marcant un abans i un després en la manera com l’administració pública espanyola aborda l’accessibilitat digital.
Què és el Reial decret 1112?
El RD 1112/2018 és una normativa que exigeix als llocs web i aplicacions mòbils del sector públic ser accessibles per a totes les persones, incloent aquelles amb qualsevol tipus de discapacitat. Aquesta llei busca promoure la igualtat d’accés a la informació i serveis en línia, essencial per a una societat inclusiva.
Compliment del Reial decret 1112/2018
Per complir amb el RD 1112, les entitats del sector públic han d’implementar una sèrie de mesures tècniques i metodològiques. Aquestes inclouen l’adaptació de continguts digitals a estàndards internacionals d’accessibilitat, com el WCAG 2.1, i la realització de revisions i ajustos periòdics per assegurar la continuïtat en l’accés.
Normativa RD 1112/18 i la seva importància
La normativa no només beneficia les persones amb discapacitat, sinó que també millora l’experiència d’usuari per a tothom, fent que la informació sigui més comprensible i els serveis més fàcils d’utilitzar. Aquesta llei destaca la importància de la inclusió digital en l’enfortiment de la democràcia i la participació ciutadana.
L’administració pública i el Reial decret 1112/18
L’administració pública té el deure de liderar per l’exemple en la implementació del RD 1112/2018. Això implica no només el compliment tècnic, sinó també l’adopció d’una cultura organitzacional que prioritzi l’accessibilitat i la inclusió en tots els seus processos i serveis.
Conclusió
Complir amb la normativa d’accessibilitat no només és una obligació legal, sinó també una pràctica essencial per fomentar la inclusió i assegurar que tots els ciutadans tinguin igual accés a la informació i serveis en línia. El Reial decret 1112/2018, juntament amb les directrius WCAG i la Directiva (UE) 2016/2102, estableixen un marc sòlid per a l’accessibilitat digital en el sector públic, promovent una societat més igualitària i inclusiva.
Preguntes freqüents (FAQ)
¿Cómo puedo verificar si un sitio web cumple con el RD 1112/2018?
Los sitios web del sector público deben proporcionar una declaración de accesibilidad clara y actualizada que detalle su nivel de cumplimiento.
¿Qué webs están obligadas por ley a ser accesibles?
Las webs de las administraciones públicas ahora deben ser accesibles por decreto. Este decreto obliga a que todas las páginas web de la Administración Pública o dependientes de esta, sean accesibles para las personas con diferentes capacidades.
¿Qué normativa regula los requisitos de accesibilidad de productos y servicios TIC aplicables a la contratación pública en Europa?
La normativa europea que regula los requisitos de accesibilidad para productos y servicios TIC en la contratación pública es la Directiva (UE) 2016/2102. Esta Directiva busca garantizar que los sitios web y aplicaciones móviles de los organismos del sector público sean accesibles a todas las personas.
¿Qué son las normas de accesibilidad?
Las normas de accesibilidad son un conjunto de directrices y criterios diseñados para hacer los contenidos digitales accesibles a personas con discapacidades. Estas normas aseguran que todos puedan acceder a la información y utilizar servicios sin barreras, independientemente de sus capacidades físicas o cognitivas.
¿Qué estándar es el que tienen que aplicar todos los sitios web del sector público?
Todos los sitios web del sector público deben aplicar el estándar WCAG 2.1, nivel AA. Este estándar internacional es reconocido y adoptado ampliamente para garantizar que los contenidos web sean accesibles a todas las personas, incluyendo aquellas con diferentes tipos de discapacidades.